Vegemi
Parsakaali

Tie vatsoihin rouskutetaan appin avulla

Paprika

Tavoite

Houkutella lapset syömään kasviksia

Vain 1 % suomalaisista lapsista syö päivässä tarpeeksi kasviksia. Monilla lapsilla ja myös aikuisilla on ennakkoluuloja kasviksia kohtaan, mikä näkyy ruokailutottumuksissa. Huono ruokavalio on suoraan yhdistettävissä kasvaviin terveysongelmiin niin Suomessa kuin maailmalla. Kasvisten syömisen lisääminen tekee hyvää paitsi ihmisille myös planeetalle.

Venner on ruokakasvatukseen, kasvisruokavalion edistämiseen ja ruokailutottumusten eriarvoisuuden vähentämiseen erikoistunut toimija. He halusivat lähteä taklaamaan kasvisruokailun haasteita digitaalisella palvelulla, joka saisi lapset ja heidän perheensä innostumaan kasviksista, oppimaan niiden hyödyistä ja maistamaan rohkeammin. Laittamaan siis lautasmallin kuntoon hyvällä rouskutusenergialla.

Strategia

Kokemus, tunne ja käytettävyys

Digitaalista palvelua alettiin suunnitella pääasiallisesti 4–7-vuotiaille lapsille, koska ruokakasvatuksen vaikutus on suurin juuri varhaislapsuudessa. Kokemuksen pelillistäminen on tärkeää houkuttelevuuden ja sitouttavuuden kannalta.

Halusimme luoda rakastettavan hahmon, jossa on mukana lapsiin vetoavaa ilkikurisuutta. Hahmon ja itse sovelluksen tuli lisätä kasvisten kiinnostavuutta, tuoda esiin niiden vaikutuksia kehossa ja saada lapsi viettämään aikaa kasvisten parissa. Sisällön piti olla myös helppokäyttöistä ja ymmärrettävää lapselle ilman lukutaitoakin.

Aloitimme kehittämällä hahmon, nimen ja tarinan, mistä edettiin pohtimaan sovelluksen toimintoja ja kokemuksellisuutta. Suunnittelu tapahtui ketterissä sprinteissä. Hahmo, tarina sekä esimerkiksi sovellukseen mietitty kuvantunnistustoiminto validoitiin lapsiryhmällä jo alkuvaiheessa.

Broccoli
Vegemi

Luova ratkaisu ja toteutus

Vegemi – pienen pieni mahabakteeri

Phone

KOKEMUS, JOSSA OIKEILLAKIN KASVIKSILLA ON ROOLI

Ratkaisuna luotiin mobiilisovellus, jonka keskeinen hahmo on Vegemi. Se on pienen pieni mahabakteeri, kaikkien kasvisten suurrouskuttelija ja innokas seikkailija. Sitä on ruokittava kasviksilla, jotta sen seikkailuenergia säilyy ja se jaksaa laskea suoliliukumäkeä tai puolustautua tuhmilta bakteereilta. Vegemi on suunniteltu itseään isommaksi eli hahmo ja sen tarina laajentuvat myös appin ulkopuolelle.

Sovelluksessa lapsi voi syöttää Vegemille kasviksia ja nähdä, mihin ne vaikuttavat. Lisäksi hän voi kuvata kotona olevia kasviksia, nähdä Vegemin saamat supervoimat ja kerätä tokeneita Vegemin kotiin. Sovellukseen kuuluvat myös minipelit sekä mahdollisuus kurkistaa kehoon eli Vegemin maailmaan. Lisäksi jouluna 2022 Vegemin maailmaan luotiin oma joulukalenteri.

KUVANTUNNISTUS OSANA APPIN MAAILMAA

Sovellus toteutettiin asiakkaalle mahdollisimman ketterällä tavalla. Se kehitettiin natiivisti suoraan iOS:lle ja Androidille jo heti MVP-vaiheessa.Tällä hetkellä kieliversioita ovat suomi ja englanti.

TULEVAISUUDEN MENU

Jatkosuunnitelmissa on kehittää mm. Vegemin pelillisyyttä, tokenien keruuta ja supervoimia sekä viedä käyttökokemusta personoidumpaan suuntaan. Vegemin matka on vasta alussa.

Screen 1
Screen 2
Screen 3

Lataa appi

”Haluamme olla mukana ratkomassa globaaleja terveys- ja ympäristöuhkia kasvisravinnon lisäämisen kautta. Vegemi-app pyrkii tuomaan tarinan, pelillisyyden, animaation sekä teknologian yhteen tämän ravitsemuksellisesti merkittävän haasteen taakse. Vegemi innostaa lapsia perheineen kasvisten pariin ja niiden käyttöön. Mittaamme onnistumistamme appin käytön lisäksi mm. kauppojen kanssa tehtävän yhteistyön kautta. Isona tavoitteenamme on kasvisten kulutuksen ja tiedon lisääminen, jotta terveellisten, planeettaystävällisempien valintojen tekeminen olisi helpompaa, maistuvampaa ja hauskempaa.”

— Tuulia ja Emilia Järvinen, Venner

Tulokset

Numeroita purtavaksi

Vegemin ensimmäisen versio julkaistiin kesäkuussa 2022. Tässä kuuden kuukauden MVP-vaiheessa sovelluksesta ei tehty maksettua mainontaa. Sovelluksen suunnittelu- ja tuotantobudjetti oli 37 000 € + alv.

4 000 käyttäjää

ensimmäisen 6 kk aikana

29 min

keskimääräinen lapsen sitoutuneisuus appiin

8 min

keskimääräinen yksittäisen session kesto

15 000
tunnistettua kasvista

kun lapset ovat käyttäneet kuvantunnistusta aitoihin kasviksiin

90 000
syötettyä kasvista

appin suosituimmassa toiminnossa, jossa lapsi syöttää Vegemille kasviksia.
Sovelluksen käyttäjädatan raportointi tapahtuu Google Analyticsissä.