20.6.2024 / Ravitsemus

Suolistomme terveyden tärkeys ja sen tukemisen keinot

Suoliston terveys on polttava puheenaihe, ja hyvästä syystä! Tutkimukset osoittavat, että suoliston mikrobiomista huolehtiminen on tärkeää, sillä suoliston bakteeritasapaino tukee kehomme monia eri toimintoja, kuten immuunijärjestelmää, tervettä ruoansulatusta ja mielialaa – toisin sanoen tukee yleistä hyvinvointia.

Ruoansulatusongelmat ovat yleisiä ja voivat tuntua kehossa epämukavilta. Monet tekijät, mukaan lukien syömämme ruoat, vaikuttavat suolistoflooraamme ja sen tasapainoon. Hyvä uutinen on se, että suoliston terveyttä voidaan tukea saavutettavissa olevilla ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla. Tavoitteenamme on ensisijaisesti ravinnon rikkaus ja vaihtelevuus, jotka ovat avaintekijöitä terveen suoliston kannalta ja yleisen hyvinvoinnin tukemisessa. Tarkoitus on pyrkiä saavuttamaan oikeanlainen tasapaino pienten bakteereiden ja muiden mikrobien välillä ruoansulatuskanavassamme.

Ruoansulatuskanavan terveys on tärkeä osa yleistä terveyttämme ja hyvinvointiamme elämän kaikissa vaiheissa – sen toiminnan ymmärtäminen on tärkeää, ja auttaa meitä kaikkia huolehtimaan siitä paremmin. Seuraavassa käymme läpi muutamia keskeisimpiä asioita.

Ruoansulatus ja imeytyminen

Kehomme tarvitsee polttoainetta energian, kasvun, palautumisen ja korjauksen tarpeisiin. Ruoansulatusjärjestelmämme hajottaa syömämme ruoan ravintoaineiksi ja nesteiksi, tarjoten välttämätöntä energiaa kehollemme. Tämä monimuotoinen prosessi pitää sisällään useiden elinten yhteistyötä varmistaen, että imeytämme vitamiineja, kivennäisaineita ja muita elintärkeitä ravintoaineita, jotka pitävät meidät terveinä ja energisinä, raviten ja ylläpitäen kehoamme. Usein ajattelemme, että ruoansulatus tapahtuu vatsassa. Mutta mikä mielenkiintoista, ruoansulatusprosessi alkaa oikeastaan jo suustamme.

Immuunipuolustus

Tiesitkö, että 70-80% immuunijärjestelmästämme sijaitsee suolistossa? Terve suolistomikrobiomi sisältää yleensä monenlaisia hyödyllisiä bakteereja, jotka ovat välttämättömiä vahvalle immuunijärjestelmälle, auttaen torjumaan infektioita ja ylläpitämään yleistä terveyttä.

Suolisto-aivo-akseli

Suolistoa kutsutaan usein ”toisiksi aivoiksi” sen läheisen yhteyden vuoksi hermostoon. Suolisto ja aivot ovat yhteydessä erityisesti vagushermon kautta. Vagushermon stimuloiminen esimerkiksi syvillä hengityksillä tukee ruoansulatusta. Tällä suolisto-aivo-akselilla on merkittävä rooli mielialamme, mielenterveytemme ja yleisen hyvinvointimme kannalta. Suoliston ja aivojen välinen vuorovaikutus vaikuttaa siihen, kuinka tunnemme ja toimimme päivittäin.

Suolisto ja mieliala

Mikrobiomimme tuottaa monia välittäjäaineita, jotka säätelevät henkistä hyvinvointiamme. Serotoniini, onnellisuushormonimme, on tunnettu siitä, että se säätelee paitsi mielialaa myös unta, ruokahalua, muistia ja niin edelleen. Noin 90% serotoniinista (onnellisuushormonista) tuotetaan suolistossa. Terve suolisto, jossa vallitsee tasapainoinen ja terve mikrobien monimuotoisuus, tukee serotoniinin tuotantoa. Myös 50% dopamiinista, hormonista, joka auttaa meitä keskittymään ja antaa meille mielihyvän tunteita, tuotetaan suolistossamme.

Näiden toimintojen ylläpitämistä tukee ensisijaisesti ruokavaliomme ja erityisesti terveen suoliston mikrobiomin ylläpitäminen.

 

Kun ymmärrämme suolistomme keskeisiä toimintoja ja monimuotoisuutta, kuinka sitten voimme saada lapset mukaan kiinnostavalla ja vaikuttavalla tavalla?

No, tietenkin oma vatsabakteerihahmomme Vegemi on täydellinen kumppani lapsille heidän tutustuessaan ruoansulatusjärjestelmään ja oppiessaan sen toimintaa. Vegemin supervoimat heräävät eloon ruoansulatusjärjestelmässä ja sisältävät kaikki ruoansulatusjärjestelmän keskeiset toiminnot.

Esimerkiksi Vegemin onnellisen vatsan supervoima keskittyy lasten ymmärrykseen ruoansulatuksesta ja imeytymisestä, vastustuskyvyn supervoima taas keskittyy lasten ymmärrykseen suolistomikrobiomin ja immuniteetin välisestä suhteesta. Opetusmalliimme sisältyy näiden lisäksi paljon muutakin, jotta lapset ymmärtäisivät kokonaisvaltaisesti fyysisen ja henkisen hyvinvointinsa yhteyden syömiinsä ruokiin!

Lasten löytämät ja kokemat ihmeet inspiroivat ja rakentavat terveellisen ruoansulatusjärjestelmän ja tiedon tulevaisuutta kaikille!

Vinkkejä suoliston terveyden parantamiseksi (lapsille ja aikuisille!):

  • Tietoinen syöminen – aloita ateria parilla syvällä hengityksellä. Muista pureskella ruoka hyvin ja syödä hitaasti tukeaksesi ruoansulatuskanavasi toimintaa.
  • Syö kuitu- ja polyfenolipitoisia ruokia (kasvipohjaiset ruoat ovat loistava vaihtoehto).
  • Juo riittävästi vettä!
  • Muista probiootit ja prebiootit. Probiootteja löytyy fermentoiduista vihanneksista, kefiiristä ja jugurtista. Prebiootit taas ruokkivat terveitä bakteereja, ja niitä sisältävät esimerkiksi vihreät banaanit, sipuli, keitetyt ja jäähdytetyt perunat.
  • Vältä stressiä, sillä stressihormonit vaikuttavat suoraan suoliston terveyteen. Yritä tehdä jotain iloista ja rentouttavaa joka päivä, edes muutaman minuutin ajan. Se voi olla esimerkiksi 5 syvää hengitystä, joilla rauhoitat hermostoasi.

Yksi tärkeimmistä viesteistä on, että monipuolinen kasvisten ja kasvisruokien syöminen on paras tapa parantaa suoliston terveyttä. Pidä kuitenkin mielessä, että jos kehosi ei ole tottunut kuitupitoisiin ruokiin, kuten vihanneksiin, palkokasveihin ja hedelmiin, on hyvä idea totutella niihin hitaasti.Vegemin löydät myös Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n Prismoista, S-marketeista, Saleista ja ABC-myymälöistä.

Hanke rahoitetaan osana Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia

Vegemi © 2024