7.5.2024 / Lasten hyvinvointi

Terveellinen ruutuaika ja digitaalisessa maailmassa oppivat lapset

On vaikuttavaa nähdä, kuinka lapsemme kasvavat osaksi uudenlaista digitaalisempaa maailmaa ja oppivat hyödyntämään sen tarjoamia monia mahdollisuuksia. Altistuminen teknologialle varhaisessa iässä voi auttaa kehittämään tärkeitä taitoja tulevaisuuden työelämää varten, kun lapsi oppii digitaalista lukutaitoa ja navigoimaan erilaisissa käyttöliittymissä. Samaan aikaan digilaitteiden käytön aiheuttamista haitoista puhutaan paljon ja on totta, että liiallinen ruutuaika voi vaikuttaa paitsi kasvavan lapsen, myös meidän aikuisten terveyteen negatiivisella tavalla.

Digitaalinen maailma voi kuitenkin tarjota myös aidosti opettavaista sisältöä silloin, kun sen käyttö kohdistetaan fiksusti ja oikein. Hyödyllinen digitaalinen sisältö, kuten Vegemin kaltaiset oppimiseen ja kasvatukseen painottavat ja osallistavat sisällöt, voivat edistää oppimista, luovuutta, uusia taitoja ja käsitteitä innostavalla tavalla. Vegemin kanssa voi oppia kasviksista ja niiden terveyshyödyistä – Vegemi tähtää terveyden ylläpitämiseen, kasvisten syönnin lisäämiseen ja tiedon kartuttamiseen. Esimerkiksi interaktiiviset matematiikka- tai kieliohjelmat taas voivat kehittää akateemisia taitoja, ja toiset sovellukset kannustavat ilmaisemaan itseään luovasti piirtämällä, valokuvaamalla tai musiikin keinoin.

Pelillistäminen voi lisätä käyttäjien motivaatiota oppia ja saavuttaa tavoitteita. Ja onpa ruutuajalla paikkansa myös viihteen muotona, joka voi auttaa rentoutumaan ja hassuttelemaan – tosi tärkeitä taitoja nekin!

Ruutuajalla itsessään tarkoitetaan kaikkea sitä aikaa, jonka vietämme erilaisten elektronisten laitteiden, kuten älylaitteen, tietokoneen tai pelikonsolin äärellä – siis Vegeminkin äärellä! Myös television katselu ja puhelimen käyttö esimerkiksi sosiaalisen median selaamiseen, videoiden katseluun ja pelaamiseen lasketaan ruutuajaksi. Osa ruutuajasta on kevyttä viihdettä, osa liittyy kouluun tai muihin tärkeisiin toimintoihin.

Ruutuaikaa aikuisen johdolla ja lapsen ikätaso huomioiden

Jotta lapsen ruutuaika pysyisi hallinnassa ja terveellisenä, meidän kasvattajien on tärkeä asettaa ruutuajalle rajoituksia ja tasapainottaa sitä yhteen muun elämän kanssa, kuten fyysisen aktiivisuuden, leikin ja unen suhteen. Lapsen kanssa voi hyvin keskustella ruutuajan merkityksestä avoimesti ja kunnioittavasti ja sopia ruutuajalle yhdessä säännöt. Tällöin lapsi myös ymmärtää mitä häneltä odotetaan ja hänen on helpompi noudattaa rajoja.

Liiallinen ruutuaika rasittaa silmiä, voi johtaa fyysisen aktiivisuuden vähenemiseen, lisätä sitä kautta terveysongelmia sekä vaikuttaa negatiivisesti lapsen tai nuoren mielialaan ja sosiaalisiin suhteisiin sekä häiritä kognitiivisia taitoja. Mielellään ruudun äärellä aikaa viettävää lasta on hyvä muistuttaa ulkona leikkimisestä, lukemisesta tai piirtämisestä – myös Vegemi viettää suuren osan ajastaan seikkaillen!

Lapselle sopivaa ruutuaikaa on tutkittu laajasti kehityksen ja median käytön vaikutusten näkökulmasta. Jokainen lapsi on yksilöllinen ja sopiva ruutuaika vaihtelee. Oleellista on ottaa huomioon lapsen ikätaso ja se, että median käyttö on sisällöltään turvallista ja lapsen oppimista tukevaa.

Pääosin yleinen suositus on, että 2-5-vuotiaiden lasten ruutuaika jäisi päivässä alle tuntiin, kouluikäisten ruutuajaksi suositellaan noin kahta tuntia päivässä. 6-12-vuotiaalle ja teini-ikäiselle lapselle voi antaa enemmän ruutuaikaa, kunhan päivään sisältyy muitakin aktiviteetteja. Alle 2-vuotiaat sen sijaan hyötyvät eniten kasvokkaisista vuorovaikutustilanteista, eikä heille suositella ruutuaikaa lainkaan.

Ruutuajan vaikutus uneen

Uni on kuin taikaa aivoillemme, eikä sen merkitystä voi korostaa liiaksi. Uni auttaa aivoja lepäämään ja kasvamaan vahvoiksi, ja siksi on tärkeää käydä nukkumaan ajoissa ja antaa keholle sen ansaitsema lepo. Myös nukkumaanmenoa edeltävään aikaan lapselle on hyvä luoda rutiinit, jotka edistävät rentoutumista ja valmistautumista uneen.

Ruutuaika on hyvä päättää vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa lukemalla kirjoja tai tekemällä muita rentouttavia asioita. Ruutulaitteet, kuten älypuhelimet, lähettävät sinistä valoa, joka voi häiritä kehon luonnollista unisykliä, vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja johtaa unihäiriöihin. Liiallinen ruutuaika voi johtaa vähentyneeseen unen määrään, jos se korvaa aikaa, jonka voisi viettää nukkumalla. Siksi on suositeltavaa rajoittaa ruutuaikaa ennen nukkumaanmenoa.



Vegemin löydät myös Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n Prismoista, S-marketeista, Saleista ja ABC-myymälöistä.

Hanke rahoitetaan osana Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia

Vegemi © 2025