17.4.2024 / Uutiset

Vegemi-ruokakasvatusmenetelmä on hyvinvointi- ja ekoteko Tampereen varhaiskasvatuksessa

Monet kaupungit ja kunnat ovat heränneet lasten ja nuorten ruokakasvatuksen tärkeyteen. Lasten ja nuorten ylipaino, erilaiset elintapasairaudet kuten tyypin 2 diabeteksen kasvu ja mielenterveyden haasteet ovat alati kasvavia haasteita. Huhtikuussa 2024 julkaistun tutkimuksen mukaan tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyden kasvuprosentti alle 25-vuotiailla oli Suomessa suurempi kuin missään muussa Global Burden of Disease -tutkimuksessa vertailussa Länsi-Euroopan maassa*. Esiintyvyyden kasvu oli 285% vuodesta 1990 vuoteen 2019. Vuonna 2019 vain Iso-Britanniassa oli suurempi taudin esiintyvyys tässä ikäryhmässä kuin Suomessa. Uudenlaisia keinoja lasten ja nuorten kasvattamiseen paremmille elämäntavoille tarvitaan ja siihen on vastannut kasvuyhtiö Vegemi.    

“Vegemitehtävät ovat kivoja, Vegemi on hauska peli, Vegemi kannustaa kokeilemaan uusia kasviksia”. Muun muassa tällaisin sanoin kuvailivat Tampereen Lentävänniemen koulun esiopetuksen ryhmän lapset Vegemiä. Lentävänniemen koulu on ollut yksi Tampereen alueen esikouluista, joissa Vegemi on otettu osaksi lasten arkea. Tampereen kaupunki on lanseerannut Vegemin esiopetukseen ja viisivuotiaiden viskaritoimintaan alkuvuonna 2024. Hanke on osa Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmaa ja FUSILLI-hanketta. Ruokakasvatuksen rooli kestävän kuluttamisen ja elämäntavan edistämisessä on kiistaton.

 

Kuvalähteenä Tampereen kaupunki

Metodin keskiössä toimii Vegemi, fiktiivinen, hyvä vatsabakteeri, joka saa erilaisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista supervoimia, jotka perustuvat EU:n hyväksyttyihin terveysväittämiin kasvisten hyvinvointivaikutuksista. Nykytutkimusten valossa myös vatsan mikrobiomin laatu ja monipuolisuus korostuu elintapasairauksien ja ylipainon ehkäisyssä, sekä immuniteetin ja mielen hyvinvoinnin vahvistamisessa. Vegemin ruokakasvatusmenetelmä varhaiskasvatukseen on kehitetty yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa ja se perustuu kymmeneen erilaiseen moduuliin. Moduuleissa tutustutaan Vegemiin, suolistobakteereihin ja erilaisiin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin niiden tuomien supervoimien kautta. Vegemi varhaiskasvatusmetodi yhdistää erilaisia nokkeluustehtäviä, leikkiä, laulua ja askartelua sisältäviä tehtäviä, sekä ohjeet ruokakasvatushetkien ohjaamiseen ja ravitsemustietoa.

“Vegemi on lapsia innostava ruokakasvatusmenetelmä hyvinvoinnin lisäämiseksi ja samalla vaikuttava ilmastoteko Tampereen kaupungille. Koemme, että kaupungin täytyy tukea lasten ja perheiden kiinnostusta hedelmien ja vihannesten syömiseen niiden kiistattomien terveyshyötyjen sekä ympäristön kannalta. Kasviksia painottava ruokavalio on tulevaisuuden ruokavalio. Systemaattinen, jo varhaiskasvatuksesta alkava ruokakasvatus on myös tärkeä hyvinvointieroja kaventava toimenpide. Hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa ja mahdollistaa Vegemi-ruokakasvatusmenetelmän kaikkien esiopetusryhmien sekä viskari-ikäisten ulottuville”, sanoo projektikoordinaattori Elina Pulliainen Tampereen kaupungilta.

Vegemin konsepti on monikanavainen ja eskari-/viskaripäivien aikana tapahtuvan opetuksen lisäksi lapsi voi jatkaa Vegemin parissa opiskelua kotona Vegemi applikaation avulla. Vegemin mobiilisovellus lanseerattiin kesällä 2022 ja sen on ladannut nyt jo yli 10 500 perhettä ruokakasvatuksensa tueksi. Applikaatiossa on tehty jo 5,5 miljoonaa tapahtumaa, kuten kasviksen tunnistamista XR-teknologiaa hyödyntäen tai Vegemin syöttämistä kasviksilla.

 

Kuvalähteenä Tampereen kaupunki

“Vegemi-menetelmämme yhdistää ruoka-, hyvinvointi- ja ekokasvatusta, joten on hienoa että Vegemillä on rooli myös Tampereen kaupungin ilmastotekona. Uskomme kokemukselliseen oppimiseen ja siihen, että lapsi on luontaisesti utelias, tiedosta kiinnostunut toimija sekä vaikuttaja. Monialainen yhteistyömme varhaiskasvatuksen sekä Fusilli-projektin kanssa onkin loistava esimerkki, miten voimme varustaa lapset ymmärryksellä hyvin valintojensa vaikutuksesta sekä samalla tarjota lapsille elämyksellisiä hetkiä Vegemin seikkailujen parissa.”, kertoo Emilia Järvinen Vegemiltä.

Tampereen lisäksi Vegemi-ruokakasvatusmenetelmä on käytössä Espoon kaupungin esiopetusryhmissä, yksityisessä päiväkotiketjussa ja Vantaan kaupunki on lanseeraamassa Vegemiä varhaiskasvatukseensa elokuusta alkaen. Vegemi neuvottelee parhaillaan useiden kuntien ja yksityisten päiväkotien kanssa yhteistyöstä. Vegemi laajentaa tämän lisäksi toimintaansa voimakkaasti myös kansainvälisillä markkinoilla. Vegemi-menetelmää käytetään UK:ssa osana hallituksen Holiday Activities and Food -ohjelmia ja yritys neuvottelee usean kansainvälisen toimijan kanssa yhteistyöstä. Alkuvuodesta Vegemi sai kansainvälistä näkyvyyttä YK:n johtaman innovaatiokeskus SDG Labin tilaisuudessa Davosissa, missä Vegemi esiteltiin yhtenä esimerkkiratkaisuna YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpanossa.

 

 Lisätietoja: 

www.tampere.fi

Emilia Järvinen, perustajaosakas, Vegducation Oy

emilia@vegemi.com puh. 050-560 6086

 

Elina Pulliainen, Projektikoordinaattori

elina.pulliainen@tampere.fi

 

Tiina Leinonen, Ohjelmapäällikkö

tiina.leinonen@tampere.fi

 

Lähteet: 

*International Journal of Public Health article: https://www.ssph-journal.org/articles/10.3389/ijph.2023.1606491/full

Vegemin löydät myös Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n Prismoista, S-marketeista, Saleista ja ABC-myymälöistä.

Hanke rahoitetaan osana Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia

Vegemi © 2024