30.5.2024 / Varhaiskasvatus
Vegemin ruokakasvatus- ja opetusmalli hyödyntää myös ruokailoon kannustavaa Sapere-menetelmää
Vegemin missiona on lisätä lasten ja perheiden tietoisuutta hedelmien ja kasvisten terveysvaikutuksista sekä halua omaksua terveellisiä ruokavalintoja. Sovelluksen oheen kehitetyn Vegemin ruokakasvatusmetodin opetustapa pohjautuu ravitsemustieteeseen sekä tutkittuihin ja todistettuihin käyttäytymistieteisiin: teoriaan minäpystyvyydestä ja sosiaalisesta oppimisesta. Myös leikin keinoin oppiminen, pelillistäminen ja oppimisen ilo ovat meillä Vegemillä tärkeitä opetuksen kulmakiviä. Edellisten lisäksi Vegemi nojaa myös Sapere-menetelmän aistinvaraiseen ruokakasvatusmalliin, johon pureudumme seuraavassa hieman tarkemmin.
Ranskalaisen kemistin 1970-luvulla kehittämä ja ranskalaiset juuret omaava Sapere-menetelmä on aisteihin perustuva ja innovatiivinen lähestymistapa ruokakasvatukseen, ja rohkaisee lapsia tutustumaan ruokaan ihan kaikilla aisteilla. Metodi syntyi tarpeesta lisätä lasten tietoisuutta ja arvostusta ruokaa kohtaan aikana, jolloin teollisesti valmistetut ruoat alkoivat yleistyä ja perinteinen ruokakulttuuri oli vaarassa kadota. Menetelmä on sittemmin levinnyt laajalti Euroopassa ja muualla maailmassa, ja sitä käytetään erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa osana ruokakasvatusta myös meillä Suomessa.
Menetelmän nimi on johdettu ranskankielisestä ilmauksesta ”Savoir Apprécier et Respecter les Propriétés des Aliments et Relier aux Émotions”, mikä tarkoittaa ”Tiedä, arvosta ja kunnioita ruoan ominaisuuksia ja yhdistä ne tunteisiin”. Sapere-menetelmä pyrkii luomaan positiivisen suhteen ruokaan ja monipuolistamaan lasten ruokailutottumuksia kokemuksellisen oppimisen kautta.
Keskiössä ruokailo
Tiedetään, että monet meidän ruokatottumuksista siirtyvät lapsuudesta suoraan aikuisuuteen – minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa! Lapsena on usein helpompi opetella uusia tapoja, kuin myöhemmin aikuisena. On luonnollista, että kasvisten maut ja koostumukset saattavat tuntua aluksi vierailta, siksi niiden maisteluun tarvitaankin usein hieman kärsivällisyyttä ja toistokertoja – kuitenkin ilman pakottamista, iloisella otteella! Kun lapsi saa tutustua kasviksiin rauhassa ja maistella omaan tahtiin, myös kasvisten syönti lisääntyy ja ruokahävikki vähenee.
Sapere-menetelmä on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi parantaa lasten ruokailutottumuksia ja lisätä heidän tietoisuuttaan ruoan monimuotoisuudesta. Monet opettajat ja vanhemmat ovat kertoneet, että lapset, jotka osallistuvat Sapereen liittyviin toimintoihin, ovat avoimempia kokeilemaan uusia ruokia ja syövät monipuolisemmin. Mitä enemmän lapsi osallistuu ruokien valmistamiseen, ruoka-aineiden hankintaan ja kasvattamiseen, sitä enemmän hän kiinnostuu ja oppii arvostamaan ruokaa.
Sapere korostaa ennen kaikkea ruokailoa. Lapsi havainnoi ja oppii ruokaan liittyviä asioita vahvasti kaikkien aistiensa kautta, ja leikkiminen, tutkiminen sekä aito uteliaisuus ovat lapselle luontaisia tapoja oppia. Digitaalisen XR-sovelluksen, kuvatunnistuksen ja moniaistillisen toiminnan myötä myös Vegemi tähtää terveysvaikutusten ohella juuri ruokailoon sekä hauskaan ja motivoivaan oppimiseen lasta osallistaen. Sapere onkin myös lasta osallistavaa toimintaa.
Vegemi koko perheen hyvinvoinnin tukena
Vegemin kanssa tutkitaan, nähdään, maistellaan, kokeillaan ja kuullaan ruokaan, kasviksiin ja terveyteen liittyviä asioita lasta innostavalla ja kannustavalla tavalla leikin keinoin. Toivomme, että lapset oppivat arvostamaan terveellistä ruokaa ja syömään monipuolisemmin. Vegemi tuo rouskuvan kasvismaailman lähemmäs lasta ja koko perhettä lempeällä ja iloisella tavalla: vihannesten, hedelmien ja marjojen syöminen antaa Vegemille supervoimia, mutta me ihmiset tiedämme, että tutkimusnäyttö kasvisten, hedelmien, marjojen ja terveyden välisistä yhteyksistä on erittäin vahvaa! Vegemin avulla perheet voivat laittaa lautasmallin kuntoon ilolla ja lisätä siten hyvinvointia ja hyvää energiaa!
Vegemin äärelle koko perheen voimin kokoontuminen tai muuten yhteinen ruokailuhetki tarjoaa myös hyvän tilaisuuden jutella lapsen kanssa ruoasta ja sen alkuperästä. Vegemi haluaakin lisätä paitsi kasvisten syömistä, myös ylipäätään myönteistä ja luonnollista suhtautumista ruokaan. Ruoka ei ole vain ja ainoastaan hyvää tai pahaa, terveellistä tai epäterveellistä, vaan se voi olla paljon muutakin!