3.5.2024 / Yleinen
Pala palalta ruokailutottumuksia ja järjestelmiä muuttamassa
Vegemin missiona on muuttaa sitä tapaa, jolla lapset suhtautuvat ruokaan ja kasviksiin – melko suuri tehtävä pienelle vatsabakteerille! Onneksi tukena taustalla työskentelee monipuolisen kokemuksen omaava ja luovista osaajista koostuva taitava Vegemi-tiimi, jolla on vahva palo tekemiseen ja usko muutokseen. Me vegemiläiset uskomme paitsi niiden rakenteiden tärkeyteen, joissa työskentelemme, myös siihen, että on tärkeää saada aikaan muutos monilla elintarvikejärjestelmän tasoilla.
Meidän sitoutumistamme tähän kokonaisvaltaiseen muutokseen tukee laajat tutkimukset sekä poliittiset näkökulmat ja strateginen visio, aivan kuten The Lancetin elintarvikejärjestelmien infografiikassakin ohessa on osoitettu. Tästä inspiraatiota ammentaen seuraavassa hieman tarkempaa katsausta siihen, miten Vegemi ajaa tätä muutosta.
The Lancet (2015)
Ruokakasvatus
Vegemin toiminnan keskiössä ja sydämessä on kasvatus. Missiomme on lisätä lasten ja perheiden tietoisuutta erityisesti hedelmien ja kasvisten terveysvaikutuksista sekä halua omaksua terveellisiä ruokavalintoja. Opetustapamme pohjautuu ravitsemustieteeseen ja Sapere-menetelmän aistinvaraiseen ruokakasvatusmalliin. Sapere-menetelmässä lapset oppivat aistimalla, tutkimalla, ihmettelemällä, kokeilemalla ja leikkimällä. Menetelmä perustuu aistikokemuksiin, joiden avulla lapsi oppii uusia asioita ruuasta, ruuan alkuperästä ja sen valmistuksesta. Integroimalla tällaiseen ruokakasvatukseen muun muassa käyttäytymisen itseohjautuvuutta, sosiaalista oppimista ja pelillistämistä, Vegemi tarjoaa innostavan ja mukaansatempaavan oppimisen muodon vaikutuksella, jota voidaan myös mitata.
Kaikkien sidosryhmien osallistaminen
Vegemi tarjoaa monipuolisen työkalun, jota eri sidosryhmät voivat hyödyntää koko ruokaekosysteemin piirissä. Vegemi edistää yhteistyötä ja toimintaa aina valtion virastoista ja ruokatuottajista kouluihin sekä jälleenmyyjistä yksityishenkilöihin. Teemme yhteistyötä hallitustasolla kansanterveysryhmien kanssa paikallisten ja globaalien haasteiden ratkaisemiseksi, ja tarjoamme näyttöön pohjautuvia ja poliittisiin suosituksiin perustuvia käytännön ratkaisuja. Yhdessä elintarviketuottajien ja jälleenmyyjien kanssa helpotamme siirtymää kohti sellaisia markkinointikäytäntöjä, jotka edistävät terveellisiä valintoja ja varmistavat ravitsevien elintarvikkeiden saatavuuden. Kouluihin ja yhteisöihin tarjoamme koulutusresursseja ja tuemme heitä toimintamallien ja tapojen muuttamisessa.
Lapset roolimalleina ja vaikuttajina
Jokainen kasvispala, jonka lapsi rouskuttelee, on askel kohti terveellisempää tulevaisuutta meille kaikille. Lapsilla on valtava vaikutus roolimalleina, vaikuttajina ja muutoksen moottoreina perheissään ja omissa yhteisöissään. Tarjoamalla innostavaa ruokakasvatusta ja altistamalla lapset hyvinvointia tukevalle ruokaympäristölle, Vegemi lisää positiivista vaikutusta ja tukee terveellistä muutosta. Tiesitkö, että jokaisella jalostetulla ruoalla, joka korvataan annoksella hedelmiä ja vihanneksia, voimme vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä lapsilla 25 % sekä hiilidioksidipäästöjä 98,45 kiloa lasta kohden vuodessa?
Terveellisten elintarvikkeiden kysynnän kasvattaminen
Tehokas ruokakasvatus on avain tulevaisuuden tietoisten kuluttajien kasvattamiseen. Tietoisuuden kasvaessa ja mieltymysten siirtyessä terveellisempiin vaihtoehtoihin, terveellisten elintarvikkeiden kysyntä vähittäiskaupassa ja ruokapaikoissa kasvaa.
Yhteenvetona todettakoon, että Vegemi seisoo ikään kuin toivon majakkana pyrkimyksessä kohti terveellisempiä ja kestävämpiä ruokailutottumuksia ja järjestelmiä. Kasvatuksen, yhteistyön ja voimaannuttamisen kautta rakennamme valoisampaa ja terveellisempää tietä tuleville sukupolville.