HEI AIKUINEN,
KATSO TÄNNE!

Kasvikset ovat tosi hauska juttu, vaikka kaikki lapset eivät sitä vielä tiedä. Sinä voit yhdessä Vegemin kanssa laittaa lapsesi lautasmallin kuntoon ja lisätä hyvää energiaa!

Vegemi on leikin kautta vihannesten ja hedelmien syömiseen kannustava maksuton mobiilisovellus. Sovellus on luotu, jotta kasvikset maistuisivat koko perheelle, ja jotta voisimme kertoa kasvisten terveyshyödyistä lapsille innostavalla ja koko perhettä motivoivalla tavalla. Vegemille kasvikset antavat näkyviä, veikeitä supervoimia, minkä toivomme teistäkin olevan hauskaa! Vegemin hurjat supervoimat perustuvat kasvisten sisältämiin ravintoaineisiin ja niiden hyväksyttyihin terveysväittämiin – mutta oikeastihan me aikuiset tiedämme, että kasviksista saamamme supervoimat ovat monimuotoisia, pitkävaikutteisia ja monestikaan niitä ei voi silmällä huomata. Toivottavasti peli inspiroi lastasi kokeilemaan monipuolisesti erilaisia kasviksia, sillä mikä olisikaan hauskempaa, kun syöttää Vegemille supervoimia tuovia herkkukasviksia – ja maistella samalla itsekin uutta!

*

Vegemi – Se hyvä mahabakteeri

Vegemi on täysin fiktiivinen mahalaukussa elävä mikrobi, jonka avulla voidaan opettaa lapselle ikätason mukaisesti kasvisten terveysvaikutuksista, ja kannustaa lasta ruokkimaan omaa ”Vegemiään” syömällä kasviksia. Ihmisen ruoansulatuselimistössä on oikeastikin paljon erilaisia bakteereita ja muita mikrobeja – itseasiassa enemmän, kuin elimistössämme on soluja. Mikrobeita löytyy ympäri kehoa, erityisesti suolistostamme, mutta Vegemi asuu mahassa sen helpomman ymmärrettävyyden vuoksi. Suolistomikrobien tiedetään vaikuttavan ihmisen terveyteen monin, tosin monesti vielä tuntemattomin tavoin, sillä suolistomikrobeita on todella vaikea tutkia. Vegemi on kuitenkin oiva tapa opettaa lastasi kasviksien hyödyistä, ja myös siitä, kuinka ruoansulatuselimistössämme on terveyttämme edistäviä mikrobeja. Kannusta lastasi ruokkimaan omia ”mahabakteereitaan” erivärisillä, muotoisilla ja kokoisilla kasviksilla maksuttoman Vegemi -sovelluksen avulla, sillä se on hauskaa, maistuvaa ja tukee lapsesi terveyttä!

Kasvikset ovat hyväksi lapsille ja aikuisille!

Lapsen ruokavaliossa on hyvä olla runsaasti kasviksia. Tiedetään, että monet ruokatottumukset siirtyvät lapsuudesta suoraan aikuisuuteen – minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa! Lapsena kun on monesti helpompi opetella uusia tapoja, kuin vasta aikuisena. Kasvisten maut saattavat tuntua aluksi vierailta, joten niiden maisteluun tarvitaan kärsivällisyyttä ja paljon toistokertoja – kuitenkin ilman pakottamista.

Hyvä ”nyrkkisääntö” on syödä viiden oman nyrkillisen verran vihanneksia, juureksia, hedelmiä, sieniä ja marjoja päivässä – Aikuisella tämä määrä on puolisen kiloa, lapsilla luonnollisesti vähemmän! Koska kasvikunnan tuotteet ovat keskenään hyvin erilaisia, niissä on luonnostaan erilaisia määriä mikroravintoaineita, bioaktiivisia yhdisteitä, energiaa ja vettä. Siksipä erivärisiä, koostumukseltaan monenlaisia kasviksia kannattaa käyttää päivittäin – Näin voit varmistaa, että niistä saadaan mahdollisimman paljon hyötyjä! Lasten kasvisten lisäämisen apuna on maksuton Vegemi -sovellus, jonka löydät puhelimesi sovelluskaupasta.

Luusto

Terveyttä kasviksista!

Vihannesten, hedelmien ja marjojen syöminen antaa Vegemille supervoimaa, mutta on hyödyllistä myös meidän ihmisten terveydelle. Kasvisten syöminen on yhteydessä vähempään sairastumiseen kroonisiin sairauksiin ja syömällä riittävästi kasviksia on helpompi syödä oman energiantarpeen mukaisesti.

Hedelmien, vihannesten ja marjojen sisältämät vitamiinit ja hivenaineet tukevat terveyttä, mutta lisäksi ne sisältävät paljon muita bioaktiivisia yhdisteitä, kuten fytokemikaaleja, jotka tukevat terveyttämme monin tavoin. Iso osa kasvisten terveysvaikutuksista perustuukin näihin bioaktiivisiin yhdisteisiin, vaikka suurta osaa bioaktiivisista yhdisteistä ja niiden vaikutusmekanismeista ei edes vielä tunneta. Monien terveysvaikutusten taustalla olevat mekanismit ovat siis meille vielä tuntemattomia  – kuitenkin tutkimusnäyttö kasvisten, hedelmien ja marjojen ja terveyden välisistä yhteyksistä on erittäin vahvaa! Kokeilkaa siis huoletta kaikenlaisia kasviksia lapsen kanssa leikin ja hassuttelun avulla – äläkä lannistu, vaikka jokainen kasvis ei olisikaan välitön hitti perheessäsi! Maksuton Vegemi -sovellus on luotu innostamaan lasta maistelemaan kasviksia, ja myös sinun tueksesi lapsen ruokakasvatuksessa.

 

Mihin Vegemin supervoimat perustuvat?

Suomalaiset lapsiperheiden ravitsemussuositukset kannustavat tarjoamaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja lapsille joka aterialla, mutta käytännössä lapsiperheillä on monesti haasteita innostaa lasta kasvisten syömiseen. Turun Yliopiston elokuussa 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan vain 1 % suomalaisista leikki-ikäisistä lapsista söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositusten mukaisesti! Tähän haasteeseen me Vennerillä päätimme tarttua, eli innostaa lapsia maistelemaan erilaisia, hyvää tekeviä kasviksia!

Vegemin supervoimat perustuvat Euroopan Unionin hyväksyttyihin terveysväittämiin elintarvikkeiden sisältämien ravintoaineiden terveysvaikutuksista. Olemme tutkineet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemustietokanta Finelin avulla kasvisten ravintoainesisältöjä, ja näiden avulla keksineet hauskat supervoimat Vegemille. Vegemi -konseptissa esiteltyjen kasvisten ravintoainekoostumuksessa on siis jokin ainesosa, jolla on oikeastikin vaikutusta johonkin ihmisen terveyden osa-alueeseen. Esimerkiksi porkkanan sisältämä A -vitamiini tukee ihmisen normaalia näkökykyä, mutta Vegemi saa porkkanasta puolestaan supernäön! Löydät kasvikset – välilehdeltä tietoa supervoimien taustalla olevista ravintoaineista ja terveysväittämistä, joiden avulla olemme keksineet Vegemille hauskat supervoimat, ja hauskat kasvisäänitarinat! Kasviksia voi ”syöttää” Vegemille maksuttomassa Vegemi -sovelluksessa, jonka löydät puhelimesi sovelluskaupasta.

Lataa tästä hauskat Vegemi -värityskuvat lapsellesi!

Voit ladata maksutta Vegemi -värityskuvapaketin, joka sisältää kuusi veikeää värityskuvaa tulostettavaksi lapselle. Hauskoja värityshetkiä!