27.2.2024 / Yleinen

Pienen hyvän vatsabakteerin ensiaskeleet

Vegemin tarina otti ensimmäiset askeleensa jo paljon ennen kuin se näki päivänvalon omassa sovelluksessaan. Ennen Vegemi-sovelluksen lanseerausta Vegemi seikkaili ja pysyi visusti omassa maailmassaan: meidän masuissamme sekä tarinoissa, joissa hän vahvistui ja voimistui syödyistä kasviksista – ihan kuten Vegemi tänäkin päivänä saa supervoimansa niistä! Tyttäreni rakasti tätä tarinaa, ja oli sekä kiinnostunut että inspiroitunut syömään kasviksensa Vegemi-tarinoiden kautta, joten jo ennen kuin Vegemi tuotiin kaikkien perheiden saataville digitaalisessa muodossaan, tiesimme sen kiinnostavan lapsia! Ja tietenkin myös vaikuttavan haasteeseen, jonka edessä moni perhe on voimaton: nirsoon suhtautumiseen tuoreita kasviksia ja hedelmiä kohtaan.

Kun Vegemi seikkaili illallispöydässämme, samaan aikaan pohdimme keinoja, miten tehdä ravitsemuskasvatusta vaikuttavasti ja laajasti, lapsia puhutellen. Tiesimme, että haluamme käyttää uusinta teknologiaa, ja että lapset rakastavat söpöjä hahmoja, kehon sisäisiä seikkailuja ja supervoimia. Tuijotimme itsekin lapsina Olipa kerran elämää -sarjaa. No selväähän se, ettei kasvisten supersankaria kauaa tarvinut etsiä, eihän se voinut olla kukaan muu kuin pieni hyvä vatsabakteeri!

 

Alun perin Vegemiä kutsuttiin Paquksi – hyvän vatsabakteerin mukaan. Kun konsepti lähti yhteiskehitykseen kumppanimme Adventure Clubin kanssa, kehittyi nimi vastaamaan paremmin konseptia. Nimen alkuosa “Vege” ei esittelyjä kaipaa, mutta loppu syntyi kekseliäästi yhdistämällä sana mikrobiomiin – ja kas näin Vegemi oli syntynyt! Pakko tosin myöntää, että muutama Paquun jo puheissa tottunut kohderyhmäläinen ei hyväksynyt muutosta ihan noin vain, joten meillä kotona Vegemi kulki vielä hetken vanhalla nimellään ja uuteen suhtauduttiin hyvin kriittisesti, haha.

 

Ajatus Vegemistä ja alustava konsepti oli siis syntynyt. Tarvekin oli ilmeinen: suurin osa perheistä kamppailee tämän haasteen parissa, mutta ratkaisuja on ollut tarjolla kovin vähän. Perinteinen ravitsemusohjaus onkin ns. ylhäältä alaspäin valuvaa tietoa: vanhempia kannustetaan tarjoamaan lapsille ravitsemussuositusten mukaista ravintoa, ja kehotetaan välttämään epäterveellisiä vaihtoehtoja. Kuulostaa helpolta kyllä, mutta ei kovin inspiroivalta.

 

Käytännön välineitä kannustamiseen ei juurikaan ole, joten vanhemmat jäävät helposti yksin mahdollisten haasteidensa kanssa, ja lapsi ohitetaan aktiivisena toimijana. Näin ei meidän mielestämme ja oman kokemuksemme kautta pitäisi olla, vaan lapsi tulisi nimenomaan nähdä aktiivisena osallistujana, joka ymmärtää ja osaa tehdä valintoja, kunhan asia esitetään inspiroivasti lapselle sopivalla tavalla ja tuodaan lapsen saataville. Samoin mikrobiomi on kaiken terveytemme lähde, mutta perinteises ravitsemuksessa tai ruokakasvatuksessa siihen ei juuri kiinnitetä huomiota. Tämän Vegemi muuttaa täysin – ja ehkä siksi onkin niin vaikuttava ja lasten rakastama konsepti! 

 

Children's app demonstration with carrot and superpower

 

Elintarviketeollisuus ei myöskään tee tätä helpoksi. Tuoreet hedelmät ja kasvikset harvoin saavat isoja kampanjoita taakseen, mutta mitä prosessoidumpaa ruoka on, sitä enemmän katetta yleensä löytyy myös markkinointiin. Lapsille suunnatut tuotteet myös saattavat sisältää yllättävän paljon sokeria, ja jo nyt iso osa lasten ravitsemuksesta muodostuu ultraprosessoidusta ruuasta. Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan viisivuotiaan lapsen ruokavaliosta jopa 60% on ultraprosessoitua! Ultraprosessoidulla ruualla tarkoitetaan teollista pitkälle käsiteltyä ruokaa – esim. keksejä, nuudeleita, sipsejä, jäätelöä, nugetteja, pakastepizzaa, pikaruokaa, makkaroita… Ultraprosessoitu ruoka on tutkimuksissa yhdistetty paitsi mikrobiomin köyhtymiseen, ylipainoon, tyypin 2 diabetekseen sekä muihin terveyshaasteisiin, mutta myös syöpäriskin nousuun. On siis ensisijaisen tärkeää, että saamme lapset takaisin kasvisten pariin: siitä hyötyvät paitsi yksilöt, myös koko yhteiskunta.

 

Ja vielä sokerista! Tiesitkö, että joissakin lasten viileissä tai sokeroiduissa jogurteissa voi olla enemmän sokeria kuin yhdessä hattarassa! Tämä totuttaa lapset teolliseen, makeaan ruokaan, joten on täysin vanhempien resursseista kiinni kuinka usein ja sinnikkäästi lapsille tarjotaan tuoreita kasviksia ja uusia tuoreita makuja. Tämä kokonaisuus asettaa lapset hyvin epätasa-arvoiseen asemaan ravitsemuksellisesti – ja altistaa lapset terveyshaasteille. Siksi Vegemin työ ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat niin ensisijaisen tärkeitä. 

 

Mutta – palataanpa vielä hetkeksi Vegemiin! Vegemin haparoivien ensiaskelten jälkeen kulku on ollut iloista ja Vegemi on hypellyt eteenpäin jättiharppauksin!

 

Tänä päivänä Vegemi Pro-metodi on käytössä Espoon ja Tampereen alueen eskareilla ja viskareilla, sekä jatkossa myös eräässä suurimmista kaupungeista (tästä kerromme pian!) – ja toivottavasti pian myös monilla muilla paikkakunnilla! Sovellus on ladattu jo lähes 10 000 kertaa, ja käyttäjät ovat hyvin sitoutuneita – sovelluksessa onkin jo yli 4,5 miljoonaa tapahtumaa, kuten virtuaalisen tai oikean hedelmän tai kasviksen kuvan syöttämistä Vegemille. Ja mikä tärkeintä: lapset rakastavat Vegemiä kotona, varhaiskasvatuksessa, kaupassa tai missä siihen törmäävätkään – ja Vegemi rohkaisee lapsia sekä maistelemaan että syömään kasviksia, ja luo ymmärrystä ruokavalion ja terveyden välisestä suhteesta. 

 

Kotimarkkinan lisäksi käymme mielenkiintoisia keskusteluja monessa eri maassa – jännittävää nähdä, minkä maan lapset ja perheet pääsevät ensimmäisinä nauttimaan Vegemin seurasta laajemminkin!

 

Ja pian Vegemissä tapahtuu muutakin jännittävää, sillä Vegemi on laajentumassa myös suunterveyden puolelle. Pian hampaiden harjauksestakin tulee astetta jännittävämpää – ja vanhemmille vaivattomampaa. Ota tilimme seurantaan, löydät suomi-tilimme täältä, ja UK-tilin täältä.

 

Stay tuned – Vegemi has your back! 

 

  • Tuulia Järvinen, Vegemi Co-founder 

 

Ps. Ethän muuten missannut, kun Emilia Vegemiltä osallistui THL:n kanssa Huomenta Suomen lähetykseen ja keskusteluun lasten riittävästä kasvisten saannista muutama viikko sitten? Kurkkaa 10 minuutin keskustelu tästä! Vegemin löydät myös Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n Prismoista, S-marketeista, Saleista ja ABC-myymälöistä.

Hanke rahoitetaan osana Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia

Vegemi © 2024