14.5.2024 / Yleinen
Pieniä masuja ravitsemassa: Vieroitusvaiheen tärkeät hedelmät ja vihannekset

Valtakunnallinen vieroitusviikko muistuttaa ja juhlistaa sitä vaihetta, kun pienokaiset alkavat tutustua kiinteiden ruokien ihmeelliseen maailmaan! Vanhempina, kasvattajina ja terveellisten ruokailutottumusten puolestapuhujina tiedostamme, kuinka tärkeää on luoda vahva ravitsemuspohja aivan pienestä pitäen. Siksi haluamme tukea perheitä tällä matkalla, erityisesti kannustamalla hedelmien ja vihannesten syömiseen jo vieroitusvaiheessa.
Vieroitusvaihe onkin merkittävä virstanpylväs lapsen kehityksessä. Se on ruoan tutkimisen, ihmeellisten löytöjen ja elinikäisten ruokailutottumusten luomisen aikaa. Vaikka rintamaito tai korvike olisikin edelleen lapselle tärkeä ravinnonlähde, kiinteiden ruokien aloittaminen tuo täysin uuden ulottuvuuden lapsen makumaailmaan, ruoan koostumukseen sekä kasvun ja kehityksen kannalta välttämättömiin ravintoaineisiin.
Vieroitusviikon tämän vuoden teema on ”Wean Wise, Gut Thrive”, joka keskittyy hedelmien ja vihannesten tärkeään rooliin vauvan suoliston mikrobiomin kehittymisessä ja monipuolistumisessa. Tiedämme, että jokaisella lapsella on syntyessä oma ainutlaatuinen suolistofloora. Tutkijat ovat korostaneet niin sanottua “tuhannen päivän kultaista ikkunaa”, joka tarkoittaa sitä, että aina lapsen syntymästä vieroitusikään rakennetaan lapsen suolistomikrobiston vahvaa perustaa.
Terve mikrobiomi, eli suolistofloora on merkityksellinen lapsen kasvun kannalta, terveellistä bakteerikantaa voi tukea ravitsemuksen ja hyvien elintapojen avulla. Terveen mikrobiomin muodostumista tukevat tuoreet kasvikset niiden kuitupitoisuuden, vitamiinien, mineraalien ja muiden hyvien ainesosien vuoksi. Diversiteetti eli monimuotoisuus on tavoittelemisen arvoinen asia, siellä suolistobakteerien monimuotoisuus on tärkeä suoliston hyvinvoinnin kannalta. Kun vauvaa vieroitetaan rintaruokinnasta tai korvikkeesta on tärkeää sisällyttää ruokavalioon monipuolisesti tuoreita kasviksia ja tämän kautta edistää terveen suolistomikrobiomin kehittymistä. Tervettä suolistoflooraa voi tukea myös prebiooteilla. Prebiootteja löytyy ravintokuidusta ja ne toimivat ruokana suoliston hyödyllisille bakteereille, edistäen niiden kasvua ja lisääntymistä, mikä puolestaan voi edistää suoliston terveyttä ja tasapainoa. Prebiootteja on kuiturikkaissa ruoissa, kuten vihanneksissa, hedelmissä, marjoissa, palkokasveissa, siemenisssä, pähkinöissä ja täysjyväviljassa.
On olemassa useita syitä sille, miksi hedelmät ja vihannekset näyttelevät tärkeää roolia pienen ihmiselämän alun kulinaristisella matkalla:
- Ravintoaineet: Hedelmät ja vihannekset ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka ovat välttämättömiä lapsen immuunijärjestelmän, kasvun ja yleisen terveyden tukemisessa. Aina C-vitamiinipitoisista appelsiineista beetakaroteenia sisältäviin porkkanoihin, jokainen hedelmä ja vihannes tarjoaa tärkeitä ravintoaineita.
- Tekstuurit: Vieroitusvaiheessa lapset siirtyvät maidon tasaisesta koostumuksesta erilaisiin ruoan tekstuureihin. Hedelmät ja vihannekset tarjoavat monipuolisen valikoiman tekstuureja aina kermaisista avokadoista rapsahtaviin porkkanoihin, jotka kehittävät suun motoriikkaa ja tutustuttavat lasta tekstuurien maailmaan.
- Makuelämykset: Tarjoamalla erilaisia hedelmiä ja vihanneksia, johdatat lapsen rikkaalle makumatkalle ja vähennät samalla nirsoilun todennäköisyyttä myöhemminkin elämässä. Aloita maistattaminen miedoilla mauilla, esimerkiksi bataatilla, ja tarjoa vähitellen voimakkaampia makuja, kuten pinaattia tai marjoja.
- Ruoansulatusta tukevat kuidut: Kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa, kuitujen merkitys muuttuu välttämättömäksi terveellisen ruoansulatuksen edistämisen ja ummetuksen ehkäisemisen vuoksi. Hedelmät ja vihannekset ovat oivia, luonnollisia kuidunlähteitä, jotka edistävät hyvää suolentoimintaa ja terveen suoliston mikrobikantaa.
- Kroonisten sairauksien ennaltaehkäisy: Tutkimukset viittaavat siihen, että varhaiset ruokailutottumukset voivat vaikuttaa terveyteen pitkällä aikavälillä. Sisällyttämällä hedelmiä ja vihanneksia lapsen ruokavalioon aivan pienestä pitäen, vähennät paitsi ylipainon, myös sydän- ja verisuonisairauksien sekä muiden kroonisten sairauksien riskiä myöhemmin lapsesi elämässä.
Kuinka sitten sisällyttää edellä mainitut asiat vieroitusvaiheeseen ja miten vieroitus kannattaisi aloittaa? Tässä muutamia käytännön vinkkejä:
- Soseet: Aloita yhden aineksen soseista, kuten murskatuista banaaneista tai höyrytetyistä porkkanoista, ennen kuin siirryt yhdistelmäsoseisiin. Kokeile rohkeasti erilaisia hedelmiä ja vihanneksia löytääksesi juuri oman lapsesi makumieltymykset.
- Vauvan ohjattu vieroitus: Vauvan ohjattu vieroitus tarkoittaa tapaa, jossa lapsi maistelee itselleen ikään sopivia sormiruokia. Tarjoa pehmeitä keitettyjä hedelmiä ja vihanneksia, jotka on leikattu helposti pöydältä otettaviin palasiin, jotta lapsi pääsee tutkimaan tekstuureja ja kehittää sitä kautta itsenäistä ruokailutaitoa.
- Smoothiet ja keitot: Sekoita hedelmiä ja vihanneksia smoothieihin tai keittoihin ravitsevaksi ja helposti nautittavaksi vaihtoehdoksi. Lisää joukkoon esimerkiksi pinaattia, lehtikaalia, marjoja ja mangoa.
- Luovat yhdistelmät: Sekoita hedelmiä ja vihanneksia erilaisten ruokien joukkoon niiden ravintoarvon parantamiseksi. Lisää esimerkiksi kurpitsasosetta puuroon tai pinaattia hedelmäsmoothieen lisäannoksena vihreitä!
Vihannesten ja hedelmien syömiseen innostava ja kannustava Vegemi-sovellus on suunnattu pääosin 3-8-vuotiaille lapsille, mutta myös pienet voivat aikuisen avustuksella vähitellen tutustua Vegemin supervoimiin ja kasvisten positiivisiin vaikutuksiin – kiinnostusta riittänee, etenkin jos vanhemmat sisarukset käyttävät Vegemiä!
Me Vegemillä olemme sitoutuneet tukemaan perheitä sellaisten terveellisten ruokailutottumusten luomisessa, jotka kestävät koko eliniän. Kylvetään yhdessä hyvän ravitsemuksen siemeniä ja seurataan lastemme kukoistusta!
Iloisia ensimmäisiä yhteisiä ruokailuhetkiä!