8.3.2024 / Uutiset

Suomalainen ruokakasvatukseen keskittyvä startup keräsi 0,5 miljoonan euron rahoituksen ja sai kutsun SDG Lab:iin Davosiin

18.01.2024

Vuonna 2021 julkaistu Turun Yliopistossa tehty tutkimus paljastaa, että 99% suomalaisista varhaiskasvatusikäisistä lapsista ja nuorista ei syö tarpeeksi hedelmiä ja kasviksia päivittäin*. Samanaikainen pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden syönnin kasvu ajaa yhteiskuntaamme useisiin fyysisen ja psyykkisen terveyden haasteisiin, sekä ympäristöongelmiin. Luemme päivittäin uutisista lasten ja nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisestä. Nuorten ylipaino on maailmanlaajuinen ongelma, yli 380 miljoonaa lasta globaalisti kärsii ylipainosta**. Tyypin 2-diabetes on räjähtävässä kasvussa ja prosessoidun ruoan syöminen kuihduttaa vatsamme mibrobiomistoa aiheuttaen erilaisia kroonisia sairauksia***. Tilanteeseen on herätty myös yhteiskunnallisesti, mutta miten ratkaista näinkin fundamentaalinen ja koko ajan paheneva ongelma ruokailutottumuksissamme?

Tähän tilanteeseen sisarukset Emilia ja Tuulia Järvinen havahtuivat pari vuotta sitten toimiessaan jo silloin perheiden ruokakasvatuksen parissa. Tilanteeseen oli saatava muutos, ja se ei syntyisi pakottamalla. Oli keksittävä innovaatio, jossa lapset ja nuoret omasta motivaatiostaan haluaisivat oppia lisää hedelmiin, kasviksiin ja marjoihin liittyvää tietoa ja näin lisäisivät niitä lautaselleen. Syntyi idea applikaatiosta, jossa hyödynnettäisiin lapsia osallistavia ja innostavia XR-kuvatunnistusteknologioita, pelillisyyttä ja leikin varjoin tarjottaisiin lapsille ruokakasvatusta uudenlaisessa ympäristössä.

Näiden ajatusten saattelemana syntyi mobiilisovellus Vegemi, joka lanseerattiin kesällä 2022. Vegemin tavoitteena on innostaa erityisesti 3-8 -vuotiaita lapsia ruokavalion ja terveyden yhteydestä  ja lisäämään kasvista lautaselle. Nykytutkimusten valossa myös vatsan mikrobiomin laatu ja monipuolisuus korostuu elintapasairauksien ja ylipainon ehkäisyssä, sekä immuniteetin ja mielen hyvinvoinnin vahvistamisessa. Tästä syystä sovelluksen päähenkilöksi valikoitui fiktiivinen, hyvä vatsabakteeri, Vegemi. Sovelluksessa seikkaileva piirroshahmona esiintyvä Vegemi saa erilaisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista supervoimia, jotka perustuvat EU:n hyväksyttyihin terveysväittämiin kasvisten hyvinvointivaikutuksista. 

Vegemin kasvu on ollut voimakasta ja tänään Vegemin applikaatiossa on tehty jo lähes kolme miljoonaa tapahtumaa, kuten tuoreen kasviksen kuvatunnistusta tai digitaalisen hedelmän syöttämistä Vegemille. Applikaation kyky sitouttaa perheitä ruokakasvatuksen pariin oli niin selkeää, että yritys päätti laajentaa Vegemin myös varhaiskasvatuksen puolelle. Yhteiskehittäminen Espoon Kaupungin kanssa onnistui yli kaikkien tavoitteiden ja nyt Espoon kaikki esikoululaiset saavat mahdollisuuden oppia Vegemi-ruokakasvatusmenetelmän parissa. Tampereen kaupunki on seuraavana vuorossa lanseeraamassa Vegemiä viskarilaisilleen ja eskarilaisilleen. 

”Vegemi on uudenlainen, lapsia puhutteleva sovellus ja sen ympärille kehitetty menetelmä, joka innostaa lapsia kasvisten terveyshyödyistä, sekä lisäämään kasvisten syöntiä. Mikrobiomi-sankari Vegemi sekä kasvisten supervoimat on innovatiivinen keino tuoda kasvisten terveyshyödyt lasten maailmaan. On tärkeää, että meillä on uusia työkaluja lasten ruokakasvatukseen sekä uudistuneiden pohjoismaisten ravitsemussuositusten vahvistamiseen lapsiperheiden arjessa”, kommentoi vanhempi tutkija Heli Kuusipalo THL:ltä.

Vegemin kasvustrategian pohjana on hakea tunnettuutta lasten ja lapsiperheiden parista myös vähittäiskaupan puolelta, sekä erilaisista kansallisista ja EU-hankkeista, joissa pureudutaan syvälle yhteiskuntamme ongelmiin ruokailutottumusten parantamiseksi. Vegemin potentiaali ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia on huomattu myös maailmalla ja Vegemi on kutsuttu puhujaksi Davosiin Maailman talousfoorumi WEF:n aikana. Vegemi esittäytyy YK:n johtaman innovaatiokeskus SDG Labin yhtenä esimerkkiratkaisuna YK:n kestävän kehityksen, agenda 2030, tavoitteiden täytäntöönpanossa. “Lasten innostaminen syömään hedelmiä ja vihanneksia on olennainen osa tulevaisuuden kestävyyttä. Olen varma, että YK:n Kestävien kaupunkien -ohjelmaan liittyvät kaupungit löytävät mielellään keinoja, joilla Vegemin tarjontaa voidaan toteuttaa heidän kouluissaan, sairaaloissaan ja muissa paikoissa, joissa lapsia kohdataan”, kommentoi Ronald Schatz, Global Sustainability Index Institute Foundationin perustaja ja toimitusjohtaja. 

Rahoituskierrokselta voimaa kansainväliseen kasvuun

Vegemin taustajoukkoihin on vastikään liittynyt joukko suomalaisia ja kansainvälisiä nimekkäitä taustavaikuttajia. Mm. Stefan Lindberg, Sophia Ehrnrooth, Matti Kukkonen ja yrityspuolelta Tradeka-Yhtiöt ja Heino Group osallistuivat Vegducationin vasta päättyneelle sijoituskierrokselle, jossa kerättiin rahaa Venner Oy:stä omaksi yrityksekseen irtautuneen Vegemin (Vegducation Oy) laajentamiseen sekä kotimaassa, että Suomen rajojen ulkopuolelle. ”On upea huomata miten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi luodut innovaatiot keräävät enemmän ja enemmän kiinnostusta myös sijoittajien keskuudessa ja heillä on halua tukea yrityksiä, jotka pyrkivät paremman yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen. Nyt tarvitaan tekoja, jotta muutosta saadaan aikaiseksi”, kommentoi Tuulia Järvinen, Vegducation Oy:n toimitusjohtaja.

 

Tuulia Järvinen, toimitusjohtaja, Vegducation Oy
tuulia@vegemi.com

Emilia Järvinen, perustajaosakas, Vegducation Oy
emilia@vegemi.com

 

Lähteet:
* The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics: https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(21)00414-7/fulltext
** National Library of Medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30951625/
*** Tutkimus, King’s College London:  https://www.kcl.ac.uk/news/spotlight/global-cost-of-diabetes-set-to-double-by-2030#:~:text=The%20global%20cost%20of%20diabetes,will%20still%20increase%20by%2088%25

Vegemin löydät myös Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n Prismoista, S-marketeista, Saleista ja ABC-myymälöistä.

Hanke rahoitetaan osana Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia

Vegemi © 2024