29.10.2025 / Lasten hyvinvointi
Sokerin vaikutus lapsen aivoihin
Me kaikki tiedämme, että sokeriset välipalat voivat tuoda hetkellistä nopeaa iloa ja hyvää mieltä. Lapsen näkökulmasta innostus kestää ehkä noin parikymmentä minuuttia – mutta mitä lapsen aivoissa tapahtuu sokeripiikin aikana ja sen jälkeen?
Me Vegemillä uskomme, että on tärkeää opettaa lapsillemme millä tavoin ruoka ravitsee meidän aivojamme. Kyse ei ole siis pelkästään terveellisestä syömisestä, vaan myös muun muassa oppimisesta, tasapainoisemmasta mielialasta ja kaiken kaikkiaan kantavista elinikäisistä terveistä tavoista.
Mitä aivoissa tapahtuu kun syömme sokeria?
Jo noin 20 minuuttia sokeripitoisen välipalan syömisen jälkeen verensokeri nousee nopeasti. Aivot – energiaa paljon kuluttava elin, joka Harvard Medical Schoolin mukaan käyttää noin puolet kehon sokerienergiasta – siirtyvät “hälytystilaan”. Pian tämän jälkeen voi kuitenkin seurata niin kutsuttu “romahdus”: verensokeri laskee, hermoston välittäjäaineiden toiminta hidastuu ja keskittymiskyky, mieliala sekä muisti voivat heikentyä.
Uusi Adelaiden yliopiston tutkimus osoittaa, että lasten runsas sokerin käyttö (erityisesti kun se yhdistyy runsaaseen rasvan saantiin) aiheuttaa tulehdusta hippokampuksessa, joka on muistin ja oppimisen kannalta keskeinen aivojen alue.
Tasapainoisen ja ravitsevan välipalan merkitys
Silloin kun lapsi syö välipalaksi jotakin ravitsevaa, esimerkiksi hedelmän yhdistettynä proteiiniin tai kuituun, verensokeri pysyy tasaisempana. Tämä tukee vakaata aivoenergiaa, parempaa keskittymiskykyä ja tehokkaampaa oppimista.
Kun lapsen aivot saavat tasaista ja hyvälaatuista energiaa, hän todennäköisemmin:
- Pystyy keskittymään paremmin oppitunneilla ja leikeissä
- Hallitsee mielialaansa ja kiukkukohtauksia helpommin
- Muistaa uusia asioita ja ratkaisee pulmia sujuvammin
Ravitseva ruoka tukee aivojen suorituskykyä
Lapsen aivot muokkautuvat helposti ja kuten Adelaiden tutkimus osoittaa, myös haavoittuvat helposti. Tärkeiden kehitysvaiheiden aikana voi muodostua “sisäänrakennettuja” mieltymyksiä ja toimintamalleja.
Jos lapsi saa toistuvia sokeripiikkejä ja -romahduksia, se voi vaikuttaa keskittymiskykyyn, aiheuttaa mielialan heilahteluja sekä tukee mahdollisesti mieltymystä sokeripitoisiin, mutta ravintoköyhiin ruokiin.
Ravitsevien välipalojen suosiminen puolestaan tukee paitsi keskittymiskykyä, myös aivojen pitkäaikaista terveyttä ja suorituskykyä.
Vegemi kasvattajien tukena
Vegemi on muotoillut tieteellisesti todetut faktat ja havainnot lapsille, kasvattajille ja opettajille hauskaksi ja innostavaksi oppikokonaisuudeksi. Kun lapset oppivat ymmärtämään miten ruoka voi ravita heidän aivojaan, he eivät ainoastaan syö paremmin vaan he myös oppivat paremmin.
Vinkkejä välipala-arkeen
- Tarjoa mahdollinen makea herkku tasapainoisen välipalan jälkeen, ei heti ensimmäisenä vaihtoehtona.
- Yhdistä hedelmä proteiiniin tai kuituihin (esimerkiksi omena + pähkinävoi), jotta sokeripiikki pysyy maltillisempana.
- Kannusta lasta veden juomiseen ensisijaisena juomana. Sokeripitoisia ja mehupohjaisia juomia voi juoda satunnaisesti.
- Juttele lapsen kanssa ravitsevasta ruoasta ja aivojen hyvinvoinnista säännöllisesti. “Tämä välipala auttaa aivojesi energiaa pysymään tasaisena, jotta voit keskittyä peliin tai oppituntiin paremmin.”
- Hyödynnä visuaalisia esimerkkejä: Näytä lapselle, miten aivot “syttyvät” keskittymiseen, kun ne saavat tasaisesti energiaa. Näytä myös miten aivot “hiipuvat”, kun ollaan sokerivuoristoradalla.
Autetaan yhdessä pieniä oppijoita kehittämään sellaisia välipalataitoja, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia ja oppimista.
Lähteet:
https://www.adelaide.edu.au/research/news/list/2024/09/09/unpacking-sugars-effects-on-kids-brains
https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000005691?