15.3.2024 / Ravitsemus

Hyvinvointi ja ruoka – miten rakentaa kestävä ja terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruoka on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. On monia tapoja rakentaa ja viljellä terveellisiä tapoja, mutta tärkeintä kestävän ruokavalion rakentamisessa on löytää syömistavat ja rutiinit, jotka parhaiten palvelevat omaa elämääsi.

Tiedämme, että monia aterioita mahtuu yhteen viikkoon, jopa yhteen päivään. Tasapainoisen ruokavalion ensimmäinen askel on luoda hyvä perusta – keskittymällä tekemään järkeviä valintoja suurimman osan ajasta, voimme helposti sisällyttää omat suosikkimme ruokavalioomme.

Tiedämme myös, että vaihteleva, kasvipainotteinen ruokavalio ja säännölliset ateria-ajat ovat hyvien syömistapojen perusta, mutta tämä voi olla joskus vaikeaa saavuttaa. Terveellinen syöminen on tärkeää jokaisessa elämänvaiheessa, siksi olemme luoneet Vegemin. Vegemi on hyvä vatsabakteeri, joka asuu sinussa mutta myös omassa sovelluksessaan! Vegemillä on uskomattomia supervoimia, kun sitä syötetään hedelmillä ja vihanneksilla, ja lapset innostuvat syömään päivittäisen viiden annoksen!

Tässä muutama hyvä esimerkki päivittäisistä valinnoista, jotka voivat auttaa sinua ja perhettäsi lisäämään hyvinvointia päivittäiseen elämäänne.

  1. Syö puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivässä.

Se on tuttu fraasi, mutta silti vain 1% Suomen lapsista syö vihanneksia suositusten mukaisesti. 14% miehistä ja 22% naisista syö vihanneksia suositusten mukaisesti.

Vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät ovat täynnä suojaavia ravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja fytoravinteita, ja ovat siten tärkeitä kehon toiminnalle.

On niin monia tapoja lisätä vihanneksia jokapäiväisiin ruokiin, joten olkaamme luovia!

  • Valitse sesongin herkut – ne ovat halvempia ja maistuvat taivaallisilta.
  • Tee vihannespohjaisia ruokia ja älä unohda käyttää Vegemi-sovellusta ja tunnistaa vihannekset lasten kanssa ennen ruoanlaittoa!
  • Smoothiet, täydellinen välipala! Hyödynnä jäljellä olevat vihannekset ja hedelmät sekoittamalla ne ihanaan smoothieen. Saat ihastuttavan ja ravitsevan juoman!
  • Lisää vihanneksia kastikkeisiin ja laatikoihin. Tämä on salakavala ja herkullinen tapa lisätä vihannesten saantia.
  • Välipalaksi tai leffailtaan, pilko lautanen täyteen tuoreita vihanneksia ja tarjoile hummuksen kanssa. Terveyttä edistävä välipalasi on valmis!
  1. Suunnittele viikon ateriat etukäteen – ja säästä aikaa, rahaa ja ympäristöä!

Suunnittelu on vaihtelevan ruokavalion ja ajankäytön perusta. Jos seuraavan viikon aterioiden suunnittelu tuntuu liian vaivalloiselta, kokeile suunnitella ateriat seuraavalle parille päivälle. Jos tunnet olosi energiseksi ja innostuneeksi, suosittelemme myös ”aterioiden valmistelua”, mikä tarkoittaa ruoan valmistamista etukäteen. Huomaat, että arkesi sujuu paljon mukavammin, ja syöt halvemmalla ja terveellisemmin – voittovoitto!

  1. Pidä kiinni ateriarytmistäsi

Säännöllinen ateriarytmi on yksi terveellisen syömisen avainasioista. Ateriarytmit ovat yksilöllisiä, ja tiedät niiden toimivan, jos verensokerisi pysyy tasaisena eikä ole himoja tai iltaisia mielialan vaihteluita.

Yleisesti voisi sanoa, että sokerinhimon, ylensyömisen ja stressisyömisen taustalla on yllättävän usein epäsäännöllinen ateriarytmi. Joten tässäkin suunnittelu on avain!

  1. Luo kestäviä rutiineja

Tiesitkö, että teemme yli 200 ruokaan liittyvää päätöstä päivässä, suurimman osan niistä tiedostamatta?

Muutos kohti terveellisempää arkea alkaa uusista tavoista, ostoslistasta uusien rutiinien luomiseen! Esimerkki uudesta kaavasta voisi olla päätös syödä päivässä viittä eri väristä vihannesta. Terveellisesti syöminen ei tarvitse olla tylsää!

Muistetaan, että pienikin parannus on suuri askel eteenpäin!

 

Oletko jo ladannut Vegemi-sovelluksen nähdäksesi, miten se voi auttaa perheesi hyvinvointia ja ruokaa?

App Storesta.

Google Play-kaupasta.

 

Cecilia Portnoj, Projektipäällikkö @ Vegemi

Vegemin löydät myös Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n Prismoista, S-marketeista, Saleista ja ABC-myymälöistä.

Hanke rahoitetaan osana Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia

Vegemi © 2024